Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookies. Používaním tohto webu súhlasíte s podmienkami používania súborov cookies.

Úvod
skcsenhu

eu op infra 2014 20ok

Slovo čokoláda má pôvod v aztéckom výraze xocolatl (horké pitie). Prvú čokoládu – kakaové placky a kakaové nápoje vyrábali pôvodní obyvatelia strednej Ameriky ešte dávno pred príchodom Európanov. Do Európy čokoládu priviezli Španieli, kde sa už v 16. storočí stala veľmi obľúbeným nápojom. Postupne sa začala vyrábať aj tuhá čokoláda.

cacao okZákladnou surovinou pre výrobu čokolády sú kakaové bôby - plody kakaového stromu (Theobroma cacao). Vo vnútri kakaových plodov, ktoré majú dĺžku asi 21 cm je v lepkavej dužine 7 až 14 ks semien. Semená sa vyberú, fermentujú (nechajú sa skvasiť s časťou dužiny), sušia na slnku a neskôr nad ohňom, následne sa balia do vriec a dopravujú k spracovateľom, kde ich vytriedia, upražia, podrvia a odstráni sa povrchová šupka a klíčky z vnútra týchto bôbov. Kakaová drť sa jemne melie na kakaovú hmotu, ktorá je už priamou surovinou na výrobu čokolády. Z časti kakaovej hmoty sa tlakom lisuje tuk - kakaové maslo a z kakaových výliskov (tzv. kakaový koláč), ktoré sa veľmi jemne melú vzniká kakaový prášok.

Zmiešaním kakaového masla, kakaovej hmoty, cukru a malého množstva sójového lecitínu ako emulgátora (pre lepšie stekutenie hmoty) vzniká horká čokoláda. Na výrobu mliečnej čokolády sa navyše pridáva sušené mlieko a vanilín.

cokoNamiešaná čokoládová hmota sa v niekoľkých stupňoch postupne valcuje a zjemňuje. V závislosti na použitej technológii vzniká čokoláda s určitou chuťou a jemnosťou. Špičku v tomto smere predstavuje belgická a švajčiarska čokoláda, ktoré vynikajú jemnosťou, chuťou a charakteristickou čokoládovou vôňou. Vysokokvalitná čokoláda je deklarovaná obsahom kakaových súčastí v %, pri mliečnej čokoláde musí byť okrem toho uvedený aj obsah mliečnych súčastí v %. Tieto údaje nájde spotrebiteľ na obale každej kvalitnej čokolády. Čím je obsah kakaových súčastí vyšší, tým je čokoláda kvalitnejšia. Pravá čokoláda musí obsahovať ako tuk iba kakaové maslo, pričom podľa legislatívy platnej v EU je prípustný iba 5%-ný prídavok tuku, ktorý nahrádza kakaové maslo. Čokoládové hmoty vyrobené s použitím iných rastlinných tukov sa nesmú deklarovať ako čokoláda. Na obale výrobku musia mať v zložení uvedenú informáciu, že obsahujú rastlinné tuky. Je len na spotrebiteľovi, akú kvalitu čokolády si v obchode zakúpi.

Spoločnosť ChocoSuc Partner s.r.o. vyrába všetky produkty značky DEVA, na základe originálnych receptúr s použitím vysokokvalitnej čokolády. Zárukou uchovania kvality je dobré skladovanie čokoládových výrobkov. Čokoládové výrobky by sa mali skladovať v suchu a pri teplote do 20-25° C.

 

boby

mendiant320

coko bonbony new2

klasik baner 320